Wat is Ayurveda nu precies en wat heb je er aan? Voor antwoord op deze vragen lees je hier verder. Weet je het antwoord al en wil je gelijk door naar de behandelingen, klik dan hier.
Ayurveda
Ayurveda is ongeveer 5000 jaar geleden ontstaan in landen in het Oosten, met name in India. De behandelwijze is gebaseerd op de teksten Charaka Samhita en Susruta Samhita. De Charaka Samhita is een tekst die veel beschrijft over de hygiëne en geeft medische informatie. Het is een lange tekst en hij is erg filosofisch. De Susruta Samhita beschrijft uitgebreid chirurgische ingrepen. Gelukkig is dit alles doorontwikkeld door de handelsbetrekkingen met China, contacten met het Perzische Rijk in de 16de en 17de eeuw. Later is de ‘westerse’ wereld, via Engeland, in aanraking gekomen met de leer. Hierdoor zijn er regelmatig aanpassingen gedaan zodat deze beter aansluit bij de ‘westerse’ manier van werken en denken. Ook zijn er veel invloeden in gekomen vanuit de Sweda, een Tibetaans Boeddhistische geneeswijze.
Een aantal van mijn behandelingen zijn op de Ayurveda gebaseerd. Ayurveda is vooral een preventieve ‘wetenschap’. De manier waarop ik het toepas is dan ook preventief. Ayurveda kan overigens wel degelijk bijdragen aan genezing als je in behandeling bent bij een ‘reguliere’ arts. Het geeft je energie wat positief bijdraagt aan de genezing. De naam Ayurveda is samengesteld uit āyus, wat “leven” of “levensprincipe” betekent, en veda, dat “wetenschap” of “kennis” betekent. “Ayurveda” betekend dus “kennis of wetenschap van het leven”.
Ayurveda en Dosha’s
De leer zegt dat er drie constituties bestaan. Ze worden dosha’s genoemd. De drie dosha’s zijn: Vata, Pitta en Kapha. Deze dosha’s zijn gebaseerd op vijf elementen. Dit zijn vuur, aarde, water, lucht en ether. Belangrijk daarbij is dat de leer er vanuit gaat dat deze elementen in evenwicht zijn. Als het evenwicht goed is, voel je jezelf lekkerder in je lijf en heb je meer energie ook zul je minder kans hebben om ziek te worden. De leer zegt ook dat de dosha’s onder andere in evenwicht gehouden worden met voeding. Iedereen heeft de drie dosha’s, wel overheerst er (meestal) één of twee. Door voeding, yoga, kruiden of massage worden de drie dosha’s weer in evenwicht gebracht. Het nadeel van de dosha’s is namelijk dat ze altijd uit evenwicht willen gaan.
Dosha test
Ik heb een tweetal dosha testen gemaakt op basis van voorbeelden. Je kunt deze via onderstaande links invullen of je kiest deze in het menu onderdeel Ayurveda. Na het invullen krijg je meteen te zien hoe de verhouding bij jou is tussen de dosha’s. Het is een moment opname en mocht je de tests een aantal weken later nog een keer willen doen kan het goed zijn dat er het nodige is veranderd.
- Dosha test op basis van lichamelijke kenmerken (27 vragen)
- Dosha test een stuk uitgebreider (60 vragen)
Eten
Eten of voeding is belangrijk binnen de Ayurveda, verschillende voedingstoffen hebben verschillende effecten op de dosha’s. Je kunt een verhoogde dosha dus weer in ballans brengen door bepaalde voeding te gebruiken. Voeding en de daarbij behorende agni (verteringsvuur) zijn de belangrijkste zaken binnen de Ayurveda. Het krijgen van massages en andere behandelingen is er op gericht om de dosha’s in ballans te brengen of te houden.
Ieder type heeft zijn eigen tijden waarop hij het beste kan eten:
- 06.00 – 10.00 Kapha tijd – voor 8 uur een licht ontbijt nemen. Vata typen kunnen een flink ontbijt van ontbijgranen pap nemen en een warm glas melk.
- 10.00 – 14.00 Pitta tijd – De beste tijd voor lunch of brunch. Vata typen kunnen lichter lunchen en in de namiddag een tussendoortje eten in de vorm van fruit of een boterham.
- 14.00 – 18.00 Vata tijd. Vata typen kunnen ergens tussen 15 en 16 uur voor extra energie een boterham, fruit of een lichte snack nemen. Vata typen dienen hun avondeten bij voorkeur voor 18.00 genuttigd te hebben.
- 18.00 – 22.00 Kapha tijd – Met het vallen van de avond wordt de spijsvertering minder. Het is dan zaak om eigenlijk niets meer te eten. Vata typen kunnen fruit of iets lichts eten.
Ziektes
In de Ayurvedische leer wordt het lichaam niet los gezien van de geest en de natuur. Een belangrijk verschil met klassieke geneeskunde is dat de Ayurvedische leer uitgaat van het energetische evenwicht in het lichaam, de dosha’s. Dit in relatie met de omgeving van het lichaam. Er wordt dus niet op de fysieke symptomen gelet. De gedachte is dat een ziekte in de geest ontstaat waarna deze naar het lichaam gaat. Er wordt dus gekeken naar het aanpakken van het probleem, de geest, en niet naar het gevolg wat zich uit in of op het lichaam. De Ayurvedische leer gaat er vanuit dat 10 tot 20 procent van de ziekten werkelijk in het lichaam ontstaan. 80 tot 90 procent van de ziekten zouden dus in de geest beginnen. Door de dosha’s in evenwicht te brengen voorkom je dus ziekten. Yoga en meditatie zijn belangrijke onderdelen om de geest in evenwicht te houden.
Zit je dus niet lekker in je vel en is je energie uit balans dan heb je een grotere kans om ziek te worden.
De Ayurvedische leer zegt daarmee dus dat het lichaam gestuurd wordt door de geest. De geest stuurt de energieën in het lichaam. Al deze energieën bij elkaar worden de ziel genoemd.
Wat heb ik er aan
Wat jij er aan hebt, is dat mijn behandelingen op jou afgestemd zijn. De behandelingen passen bij jouw type en werken dus beter dan wanneer je een algemene behandeling krijgt. Je weet welk type je bent en kunt daar ook een gedeelte van je voeding op afstemmen. Voeding heeft namelijk een grote invloed op hoe je jezelf voelt. Als Vata ben je kouder dan een Pitta type, Pitta is meestal warm. Als Vata eet je zo veel mogelijk warm en laat je het best de koude zaken staan. Je zult merken dat je lichaam warmer wordt. Je weet nu hoe je beter voor jezelf zorgt waardoor je meer energie hebt en je prettiger voelt. Het is een levensstijl die je evenwichtiger maakt.