Zelfverzorging Ayurveda – Handen en Voeten

Zelfverzorging Ayurveda – Handen en Voeten

Zelfverzorging Ayurveda – Handen en Voeten is een blog uit een serie. Ook hier gaat het weer om een massage met sesamolie. Je kunt natuurlijk duurdere olie gebruiken die speciaal op je dosha is afgestemd maar dit is echter best een investering en sesamolie werkt ook prima. Als je het ritueel vaak gaat doen is het wel de moeite waard om in de specifieke olie te investeren. De zelfverzorging Ayurveda – Handen en Voeten maakt onderdeel uit van een aantal blog’s over zelfverzorging. Kijk op het eerste blog voor meer informatie over de zelfverzorging.

Je handen

Begin met het masseren van je handen. Dit is gelijk het lastigste onderdeel. Je zult namelijk alles met één hand moeten doen. Zorg dat je olie lekker verwarmd is, maar niet zo warm dat het niet meer prettig voelt. Alle handelingen voor je drie keer uit. De stappen die je doorloopt staan hieronder:

Bovenkant handen

 • Neem wat olie in je hand en breng deze met strijkende of stempelende bewegingen aan op de bovenkant van je hand.
 • Masseer de olie met draaiende beweging in over de hele bovenkant van de hand, vergeet hierbij niet de vingers mee te nemen.
 • Pak nu de hand tussen duim en wijsvinger, de duim ligt bovenop. Je begint aan de kant van de pink. Plaats de duim tussen het botje van de pink en ringvinger. Duw de duim zachtjes tussen het botje en strijk dan van je af zodat je tussen de vingers uit komt. Herhaal dit tussen elke vinger (en duim)
 • Je gaat nu de gewrichten masseren. Dit doe je met draaiende bewegingen rondom het gewricht. Je doet dit van de pols af naar de vingerkootjes toe.
 • Nu ga je aan de vingers trekken. Pak je pink net voorbij de knokkel en neem dit botje tussen je duim en wijsvinger. Ga met een zacht trekkende beweging naar het volgende gewricht. Net voor het volgende gewricht stop je even en neem je de druk weg. Laat je duim over het gewricht glijden en geef weer druk. Je trekt nu weer je duim en wijsvinger over het botje. Herhaal dit bij iedere vinger, en natuurlijk ook de duim.

Binnenkant handen

 • Draai nu je hand om en ga de binnenkant van de hand masseren. Wrijf de hand weer met draaiende bewegingen in met olie. Maak nu draaiende bewegingen met je duim van de piekmuis naar de duimmuis. Vergeet hierbij niet de binnenkant van de pols mee te nemen.
 • Pak de pinkmuis tussen duim en wijsvinger en druk de duim naar de wijsvinger. Houdt deze druk twee tot drie seconden aan. Pak nu de duimmuis tussen duim en wijsvinger en druk ook deze twee tot drie seconden aan.
 • Je houdt nu de vingers tegen elkaar aan met je hand open. Wrijf met een draaiende beweging nu je duim over de binnenkant van je vingers en duim.
 • De eerste hand is nu klaar en je kunt verder gaan met de andere hand.

Je voeten

Je gaat nu verder met het masseren van de voeten. Deze handelingen zijn hetzelfde als de handen. Het is wel lastig om sommige van de handelingen op de voeten uit te voeren omdat je lastig bij de onderkant kunt. Ook deze handelingen voer je drie keer uit. De stappen staan hieronder:

Bovenkant voet

 • Neem weer wat olie en strijk deze over de bovenkant van je voet.
 • Masseer de olie met draaiende bewegingen in over de voet.
 • Neem nu de voet tussen duim en wijsvinger en leg de duim tussen het botje van je kleine teen en de teen ernaast. Strijk nu naar je tenen toe en zorg dat je tussen je tenen uit komt.
 • Nu de gewrichten van de voet. Ook deze doe je weer met draaiende bewegingen.
 • Het trekken van de tenen. Dit werkt op de zelfde manier als met de vingers.

Onderkant voet

 • Leg je voet over je knie zodat je bij de onderkant kunt. Wrijf de onderkant van de voet in met olie.
 • De binnenkant van je handen plaats je nu tegen de buitenkant en binnenkant van je voet. Je begint bij je hiel. Plaats de duimen tegen elkaar en beweeg ze met draaiende bewegingen uit elkaar. Schuif je handen een stukje op en herhaal deze beweging totdat je bij de tenen bent aangekomen.
 • Maak nu een losse vuist, de vingers zijn als het ware gestrekt. Je knokkels (of het gewricht eronder) rusten op je hiel. Strijk nu over de onderkant van je voet naar de tenen toe. Hierbij mag de stand van de hand best wat veranderen als je maar wel je knokkels of het gewricht blijft gebruiken.
 • Je gaat nu je tenen trekken, dit werkt op dezelfde manier als bij je vingers.
 • Leg nu één hand op en één hand onder je voet. Begin bij de hiel en strijk over de voet naar de tenen. Je mag dit best vlot doen zodat je handen als het ware van je voet af schieten.

Je bent nu klaar met de hand- en voetmassage.

Kaash schaaltje

Ben je in het gelukkige bezit van een Kaash schaaltje, gebruik deze dan bij de voetmassage. Het nadeel van Kaash schaaltjes is alleen dat ze erg lastig te krijgen zijn. Ik heb ze in Nederland alleen gevonden als setjes waarbij je ook ghee (een substantie van boter en kruiden of vruchten) en een instructie video krijgt. Hierdoor worden ze naar mijn idee te duur. Vind je toch een Kaash schaaltje dan kan dit er een zijn met een ruwe bodem of een gladde boden. Voor de meeste mensen zal een gladde bodem het prettigste zijn.

Gebruik Kaash schaaltje

Het gebruik van het Kaash schaaltje is erg eenvoudig. Als je tijdens de massage bij de onderkant van de voeten bent aangeland en de voetzool gaat masseren pak dan het Kaash schaaltje. Zet de bolle onderkant op je voetzool en draai daar nu achtjes (8) mee. Dit voelt heerlijk aan en de legering van het Kaash schaaltje schijnt ook gezond te zijn. Je kunt het Kaas schaaltje ook gebruiken om op de voorkant van de tenen rondjes te draaien. Je doet dit bij alle tenen om de beurt.

Ghee

Ghee is erg verzorgend voor je voeten. Als je ghee hebt, gebruik deze dan voor de voetmassage in plaats van de olie. Hoewel afwisselen natuurlijk ook erg lekker is. Ghee is geklaarde boter, dit wil zeggen dat de eiwitten er uit zijn gehaald. Aangevuld met kruiden of vruchten heeft de ghee een extra ontspannende werking.