Zelfverzorging Ayurveda – hoofd

Zelfverzorging Ayurveda – hoofd

De zelfverzorging Ayurveda – hoofd is een ritueel dat je bij voorkeur in de avond doet. Het is een hoofdmassage met sesamolie die je het beste lekker lang in laat trekken. Na de massage doe je een handdoek om je haar zodat het samen met de olie is ingepakt. Je gaat nu slapen met de olie in je haar. De volgende ochtend was je de olie uit het haar. Als je dit een aantal keren hebt gedaan, ga je merken dat het haar glanzender is. Het ziet er gezonder uit! De zelfverzorging Ayurveda – hoofd gaat niet over het hoofd alleen, ook de nek en het decolleté neem je mee.

Abhyanga

‘ Zelfverzorging Ayurveda – hoofd’ is een onderdeel van de Abhyanga. Abhyanga is de naam voor zelfmassage in de Ayurvedische leer. De abhyanga bestaat echter uit meer dan alleen de hoofd-, en nekmassage. In dit blog beperk ik mij tot de beschrijving van de hoofd-, nek-, en decolletémassage. Bij de abhyanga hoort verder ook nog de decolleté-, buik-, armen-, benen-, hand en voetmassage. Abhyanga wordt in de Ayurvedische leer ook wel de fontein van de jeugd genoemd.

Hoofdmassage

De hoofdmassage is makkelijk om zelf te doen. Je wordt er na verloop van tijd ook steeds handiger in. Natuurlijk zijn er grepen die je niet op jezelf kunt uitoefenen maar dat is normaal. Het masseren doe je als volgt:

  • Beweeg met je vingertoppen over de hoofdhuid, net als bij het wassen van je haren alleen besteed je nu alle aandacht aan de hoofdhuid.
  • Voeg langzaam wat sesamolie toe, het lekkerste is als je deze eerst hebt verwarmd tot een aangename temperatuur. Mocht je een flessenwarmer voor babyvoeding hebben dan is dit één van de makkelijkste manieren. Je doet de sesamolie in een fles die in de flessenwarmer past en die makkelijk uitgiet. Vervolgens doe je de fles in de flessenwarmer en wacht je totdat de olie op temperatuur is. Voeg nu, tijdens het masseren, kleine beetjes olie toe. Let wel op dat je handdoeken gebruikt die vies mogen worden en vlekken mogen krijgen. Je krijgt de sesamolie er namelijk bijna niet uitgewassen. Gebruik dus geen witte handdoeken, deze zullen niet schoon meer worden.
  • Masseer nu de olie ook door het haar. Laat de olie in het haar zitten zodat deze goed in kan trekken. Wikkel bij voorkeur het haar in een handdoek zodat niet alles onder komt te zitten met de sesamolie.
  • Na het intrekken kun je de olie uit het haar wassen, het heeft de voorkeur om de olie een hele nacht in te laten trekken (vandaar ook het in een handdoek wikkelen van het haar).

Nekmassage

Veel mensen hebben last van stijve spieren in de nek, dit komt door stress of een niet helemaal juiste houding tijdens bijvoorbeeld het werken. Het is redelijk goed te doen om de nek zelf te masseren. Je doet dit als volgt:Zelfverzorging Ayurveda- hoofd

  • Leg je hand plat in je nek en trek met je vingers de nekspier naar achteren. Je voelt al snel welke spier je moet hebben, er zijn daar ook niet veel spieren waar je makkelijk bij kunt. Als je dit meer hebt geoefend kun je gaan proberen om met de muis van je hand de nekspier tegen je vingers aan te drukke. Je maakt daardoor een knedende beweging. Je kunt dit met en zonder olie doen.
  • Vervolgens leg je je hand in je nek waarbij je duim en wijsvinger naar beneden wijzen. Je hebt hierbij je duim en wijsvinger flink gespreid. Je voelt nu dat je boven op een spier ligt met je hand. Knijp nu je duim en wijsvinger naar elkaar toe waarbij je de spier naar elkaar toedrukt. Je gaat hierbij ook langzaam met je hand omhoog. Als je deze beweging niet gewend bent merk je dat de spier zich wat aanspant. Dit is normaal en verder niet erg. Het gaat om de masserende beweging. Zelf vind ik het makkelijker om dit zonder olie te doen. Als je het zelf prettig vindt om wel olie te gebruiken, moet je dit zeker doen.

De nekmassage is makkelijk om op ieder moment van de dag te doen. Zeker als je dit zonder olie doet, kun je dit ook bijvoorbeeld in de file in de auto doen.

Decolleté massage

Ook de decolleté massage is makkelijk en bestaat eigenlijk maar uit twee strijkingen. Deze gaan als volgt:

  • Je masseert de voorkant van je hals vanaf de onderkant langzaam omhoog naar de kin. Deze strijking voelt lekkerder als je deze met olie doet. Je legt hiervoor je hand plat onder de hals met de vingers tegen elkaar maar de duim naar buiten wijzend. Beweeg nu de hand omhoog zodat je vingers aan een kant van de hals en de duim aan de andere kant strijkt. Dit kun je met één hand doen maar ook om en om met twee handen.
  • Leg nu je duim aangesloten met de rest van de hand en strijk van de onderkant van je nek richting je oor. Dit doe je het makkelijkste met je rechterhand naar je linker oor en met je linker hand naar je rechter oor.
  • Met de duim nog aangesloten strijk je nu van het begin van je hals naar beneden over het bovenste gedeelte van je borstbeen. Vervolgens van het begin van je hals naar je linker oksel (gebruik hiervoor de rechterhand) en naar je rechter oksel (gebruik hiervoor je linkerhand).

Pas de druk aan zoals jij deze prettig vindt.

Tot zo ver de ‘Zelfverzorging Ayurveda- hoofd’.  Voor meer informatie over de zelfverzorging binnen de Ayurveda kijk je op mijn eerste blog over zelfverzorging.