Zelfverzorging Ayurveda – Lichaam

Zelfverzorging Ayurveda – Lichaam

Zelfverzorging Ayurveda – Lichaam is, in ieder geval voorlopig, het laatste blog uit deze serie. Voor meer informatie over de zelfverzorging binnen de Ayurveda ga je naar het eerste blog hierover. Je vindt daar nog meer blog’s over de zelfverzorging. In dit blog gaat het alleen over de Zelfverzorging Ayurveda – Lichaam waarbij je jezelf een lichaamsmassage gaat geven. Dit wordt ook wel een oliebad genoemd. Het is verzorgend voor je huid en vooral ook erg lekker. Gebruik wel verwarmde olie, dit is wel zo prettig! Ook hierbij gebruiken we weer sesamolie. Als je het ritueel regelmatig doet, is het lekker om olie te gebruiken die is afgestemd op jouw dosha.

Het lichaam

De verzorging van het lichaam is heerlijk om te doen. Je past het in bij je douche ritueel. Let wel op dat de sesamolie bijna niet uit je handdoeken gaat. Het is dus belangrijk om geen witte of nieuwe handdoeken te gebruiken. Verder is het een ritueel om heerlijk van te genieten. Het is ontspannend en verzorgend. Neem dan ook de tijd voor dit ritueel. Het even tussendoor doen is niet handig, het rustgevende van deze behandeling valt dan weg. Het beste doe je de lichaamsmassage aan het einde van de dag. Het is prettig om vooraf te douchen zodat je lichaam al lekker opgewarmd is. Je moet er wel rekening mee houden dat je na het ritueel ook nog moet douchen aangezien je flink onder zit met olie. Ook is het lekker om verwarmde olie te gebruiken.

De massageZelfverzorging Ayurveda - Lichaam

Zorg dat de omgeving waarin je masseert lekker warm is. Olie ook niet gelijk het hele lichaam in. De olie koelt namelijk af op het lichaam wat niet voor iedereen prettig aanvoelt. Tijdens het masseren, masseer je de olie in. Hierdoor heb je nauwelijks last van het afkoelen van de olie. Alle onderdelen van je lichaam olie je in met lange strijkingen met de vlakke hand. De benen met ronddraaiende bewegingen van de vlakke hand inmasseren. De gewrichten masseer je met zachte ronddraaiende bewegingen. De buik masseer je met ronde bewegingen met de klok mee. Tegen de klok in zorgt voor opstoppingen in de darmen. Je doet dit bij voorkeur met je rechterhand. Met je linkerhand kun je dan een beweging van links naar rechts op de onderbuik maken. Je tekent als het ware met je rechterhand een zonnetje en met de linker een maantje onder het zonnetje.

Handigheidjes en aandachtspunten

Hieronder nog een paar aandachtspunten en handigheidjes:

  • Je kunt de olie au bain marie opwarmen, alleen is het dan lastig om de olie op een lekkere temperatuur te houden. Heb je ergens nog een flessenwarmer (baby voeding) staan? Gebruik deze dan. Je hoeft alleen een flesje er bij te zoeken wat er in past. Je kunt de olie iedere keer terug zetten in de verwarmer waardoor deze heerlijk op temperatuur blijft.
  • Bij de buikmassage geldt voor vrouwen: als je ongesteld moet worden of bent, let dan op met deze massage. Deze kan het ongesteld worden opwekken of het vloeien verergeren.
  • Zoek in de massage welke bewegingen jij lekker vind. Gebruik hierbij ook technieken die je bij de hand en voetmassage hebt gebruikt.
  • Nu nog even lekker na douchen en je bent klaar. Zorg wel dat je na het douchen jezelf niet droog schrobt maar maak je lichaam met zachte strijkingen van de handdoek droog.
  • Deze olie wil je echt niet in je kleding, beddengoed of handdoeken hebben. Je krijgt deze bijna niet uit je handdoeken.

 

Voor meer informatie over de Zelfverzorging Ayurveda lees je het algemene artikel hierover. Daar staan ook nog meer links naar andere artikelen over zelfverzorging.