Zelfverzorging Ayurveda – mond

Zelfverzorging Ayurveda – mond

Zelfverzorging Ayurveda – mond is een van de dingen die je ‘s ochtends doet nadat je bent opgestaan. Het past in je vaste indeling van de dag. Eerst poets je je tanden. Neem  daarna wat olie in je mond en spoel daar mee. Eventueel kun je hierna met zout water je mond spoelen. Vervolgens poets je je tanden nog even na.  Zelfverzorging Ayurveda – mond is heel gemakkelijk dus. Het is wel even wennen. In eerste instantie vond ik het zelf ook vreemd, een beetje een ‘vettig’ gevoel in mijn mond. Als je klaar bent met dit eerste deel van de mondverzorging komt het volgende. Je gaat nu je tong schrapen. Dit voorkomt nare luchtjes.

Olie spoelen mond

Als je na het tanden poetsen je mond spoelt met olie merk je dat je tanden veel schoner aanvoelen. Al de restjes die je met je tandenborstel niet weg krijgt, verdwijnen na het spoelen met olie. Let wel op dat je de olie na het spoelen niet doorslikt. Dit is niet bepaald een prettige smaak om nog maar te zwijgen van wat het met je stoelgang kan doen. Zelf gebruik ik hiervoor kokosolie. De Ayurveda schrijft sesamolie voor. Dit dient dan wel olie te zijn van de eerste koude persing. Dit is de meest zuivere olie die je kunt krijgen. Deze olie is goed verkrijgbaar bij de supermarkt maar kan ook worden gekocht bij een Ayurvedische winkel. Deze zijn via Google goed te vinden. Deze winkels verkopen ook tongschrapers, maar daarover zo meer. De olie neemt alle afvalstoffen die zich in de mond bevinden op.

Tongschraper

Je tong wordt wit als er veel afvalstoffen op zitten. Ook krijg je hierdoor een slechtere adem. Dit kun je voorkomen met een goede verzorging van je mond en met name je tong. Hoe witter je tong is hoe meer afvalstoffen er op zitten. Tongschraper zelfverzorging Ayurveda - mondDe tong zorgt voor het afvoeren van een flink gedeelte van de afvalstoffen die in je lichaam zijn opgebouwd. Je kunt dit proces ondersteunen door de deze weg te schrapen. Hiervoor gebruik je een tongschraper. Schraap van achterop je tong naar voren de afvalstoffen weg. Je tong zal meer roze worden. Je hebt daardoor minder of geen last meer van een slechte adem. Tongschrapers zijn te koop in Ayurvedische winkels. Neem een koperen tongschraper, koper werkt namelijk anti bacterieel!

De ochtend routine

Je ochtend routine komt er als volgt uit te zien:

  1. Je staat natuurlijk op
  2. Doe eerst de grote boodschap (staat hier verder niet beschreven maar is ook belangrijk om afvalstoffen af te voeren)
  3. Poets je tanden
  4. Spoel je mond met olie
  5. Optioneel: spoel je mond met zout water
  6. Optioneel: borstel je tanden nog na om overtollige olie te verwijderen
  7. Schraap je tong om afvalstoffen en slechte geurtjes te verwijderen

Je bent klaar om met je dag te beginnen!

Om meer te lezen over de zelfverzorging Ayurveda ga je naar mijn algemene artikel hierover.