Zelfverzorging Ayurveda – neus

Zelfverzorging Ayurveda – neus

Zelfverzorging Ayurveda – neus: de neus is voor mij, samen met de mond, toch één van de belangrijkste dingen om goed te onderhouden. Dit omdat ik van lekkere dingen houdt. Lekker eten maar ook lekkere geuren. Zorgen dat je goed kunt ruiken, en indirect ook proeven, is voor mij dus behoorlijk belangrijk. Om mijn neus in optimale conditie te houden is het dus belangrijk deze goed te verzorgen. En niet te vergeten, meestal haal je door je neus adem. Het is wel prettig dat alle bacteriën die in de lucht rondzwerven uit de lucht worden gefilterd en niet in je lichaam terecht komen.

Neus oliën

In de dagelijkse routine kun je makkelijk het in oliën van de neus opnemen. Dit is een makkelijke manier om de neus te reinigen en te beschermen zodat deze zijn werking goed kan blijven doen. Het lijkt in eerste instantie vreemd om de binnenkant van je neus in te smeren met olie en deze dan zachtjes in te masseren. Toch is dit wat je doet bij de zelfverzorging van je neus. Je gebruikt ook hier weer de sesamolie van de eerste (koude) persing. Ga je op internet zoeken dan kom je al snel speciale oliën tegen. Deze zijn specifiek hiervoor bedoeld en vaak afgestemd op een dosha type. Weet je wat voor type je bent en wil je er wat meer geld voor uitgeven dan is dit zeker een goede optie. Ik gebruik zelf altijd de sesam olie.

Neti Kannetje

Een neti kannetje is een leuke accessoire als je het grondiger aan wilt pakken. Zelfverzorging Ayurveda - neusHet neti kannetje gebruik je als je overtollig slijm wilt wegspoelen. Want dat is wat je letterlijk doet, je spoelt je neus door. Zelf heb ik nog nooit een neti kannetje gebruikt. Het lijkt me ook geen al te aangename methode om je neus te reinigen. Het is ook niet de meest makkelijke manier en je gebruikt deze methode alleen als je een grondige reiniging nodig hebt. Dan werkt deze methode goed en wordt er veel slijm verwijderd. Zelf beperk ik me tot de makkelijke manier en olie alleen de binnenkant van mijn neus in.

Om meer te lezen over de zelfverzorging Ayurveda ga je naar mijn algemene artikel hierover.