Zelfverzorging Ayurveda

Zelfverzorging Ayurveda

De Ayurveda kent de zelfverzorging. Het uitgangspunt is dat iemand die goed voor zichzelf zorgt onder andere minder snel ziek zal worden, beter zal presteren en energieker zal zijn. Het advies vanuit de Ayurveda is dagelijks zelfmassage toe te passen in combinatie met een zelf zorg ritueel. De dagelijkse verzorging neemt twintig minuten in beslag. Tien minuten ‘s morgens en tien minuten ‘s avonds. Deze zelfverzorging heet Dynacharia. De dagelijkse zelfverzorging uit de Ayurveda is makkelijk in het dagelijkse patroon in te passen. Let wel dat je niet alle rituelen in de ochtend kunt doen. Bij de hoofdmassage gebruik je bijvoorbeeld veel olie. Deze olie dien je, voor een optimale werking, lang in te laten trekken. Het is dus het beste om dit te doen voor het slapen gaan.

De onderverdeling

De zelfverzorging uit de Ayurveda is onder te verdelen in de volgende groepen:

  • Hoofd
  • Handen en voeten
  • Gehele lichaam

Hierbij wordt opgemerkt dat het gehele lichaam gemasseerd moet worden, met veel aandacht voor hoofd, nek en handen. Het hele lichaam is ingewikkeld om zelf te masseren. Je kunt niet bij alle onderdelen komen die gemasseerd moeten worden. Dus laat jezelf vooral ook eens masseren. Het hele lichaam in masseren met olie wordt een oliebad genoemd en gezien als de beste behandeling voor het lichaam. Jezelf dagelijks insmeren met olie geeft je een mooie en gezonde huid.

De verzorging

Begin ‘s ochtends eerst met het poetsen van je tanden, spoel daarna je mond met olie. Het spoelen van je mond met olie maakt je tanden extra schoon. Ga daarna aan de slag met het reinigen van je tong. Gebruik daarvoor een tongschraper. Afvalstoffen die achter blijven op je tong haal je hiermee weg. Ga daarna verder met het verzorgen van je ogen, je neus en je oren. Ga ook nadat je bent opgestaan naar het toilet, het beste zo snel mogelijk.

Neem ‘s avonds de tijd voor de massage. Je masseert, of laat je handen en voeten masseren. Laat de gebruikte olie intrekken voordat je deze onder de douche gaat afspoelen. Koop ook goede olie, deze is verzorgend. Doe ook een dosha test want dan kunt dan je de olie afstemmen op wat voor jou type het beste is. Voor een dosha test klik je op deze link. Masseer je hoofd en haar met een speciaal daarvoor bedoelde olie. Doe een handdoek om je hoofd en laat de olie, als het kan, de hele nacht in je haar zitten. Je krijgt er mooi vol en glanzend haar van. Houd er wel rekening mee dat deze olie niet makkelijk uit te wassen is. Gebruik daarom een donkergekleurde en/of oude handdoek.

Hoe precies

Het gaat in deze inleiding te ver om in te gaan op hoe je precies de zelfverzorging volgens de  Ayurveda doet. Zelfverzorging Ayurveda tongIk ga hier meerdere artikelen over plaatsen die je hieronder via een link terug kunt vinden. Nu al vast wel een opsomming van de onderwerpen die ik ondermeer ga behandelen.
Dit lijstje kan nog langer worden of misschien zelfs wel korter.

Even wel een aandachtspunt, als je met de olies gaat werken houdt dan het volgende in de gaten. Deze olie gaat erg lastig uit handdoeken zelfs als je na het ritueel onder de douch hebt gestaan komt er nog olie van je af. Deze olie is bijna niet uit handdoeken te krijgen. Gebruik dus bij voorkeur oude en niet witte handdoeken!