Soorten massages

Soorten massages

Er zijn veel verschillende soorten massages. Om het allemaal een beetje overzichtelijk te houden, kun je ze onderverdelen in twee hoofdgroepen: de ontspannende en de activerende massages. Zoals de groepering eigenlijk al aangeeft, de ontspannende massage is gericht op het ontspannen van het lichaam. De activerende massage is gericht op het activeren van het lichaam.

Ontspannende massage

Uit de naam van mijn bedrijf, Praktijk Slow Life, blijkt eigenlijk al welke massages ik voornamelijk gebruik. Dit zijn de ontspannende massages. De massages zijn gericht op het ontspannen van het lichaam en de geest. Een ontspannende massage is uitermate geschikt als je last hebt van stress, vermoeidheid en of een flinke fysieke inspanning hebt geleverd. Een ontspannende massage zorgt er voor dat je lichaam geactiveerd wordt om zichzelf te herstellen. Ook zorgt de massage er voor dat het lichaam de afvalstoffen beter afvoert. Je voelt je weer prettiger in je lichaam, kunt beter slapen en na inspanning hersteld het lichaam zich beter. De uitspraak dat een (ontspannende) massage een helende werking heeft klopt in dat opzicht dan ook. Let wel dat een massage geen vervanging is van bijvoorbeeld fysiotherapie of andere reguliere geneeskunde!

Activerende massage

De activerende massage zorgt er voor dat het lichaam geactiveerd wordt. Sporters gebruiken deze massage vaak. De activerende sportmassage is geschikt om voor het sporten te krijgen. De spieren worden opgewarmd en geactiveerd. Daardoor is het voor een sporter makkelijker om een goede prestatie te leveren. Ook in de Ayurveda kennen we een activerende massage. Na deze massage heb je meer zin om actief te zijn. Deze massages richten zich op het activeren van het lichaam.

Bekendste massages

Er zijn een aantal soorten massages die iedereen kent. De sportmassage, ontspanningsmassage enz. Al deze massages hebben een eigen doel. Ontspanning, activering maar ook herstel. Zo zijn de massages die je in de wellness centra krijgt hoofdzakelijk gericht op ontspanning. Ook in wellness centra kom je massages tegen die op activering gericht zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de reflex massages. Door drukuitoefening op specifieke reflexpunten op de voeten en handen wordt de gezondheid bevorderd.

Bekende massages:

  • Ontspanningsmassage, gericht op ontspanning en het wegnemen van stress. Een van de bekendste massages. Zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen die in het lichaam zitten. Ook zorgt het voor een beter herstel van het lichaam.Soorten massage
  • Sportmassage. Er zijn twee vormen van sportmassages: ontspannend en activerend. De ontspannende wordt gebruikt na het sporten en zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen. Ook wordt deze ingezet bij herstel na blessures. De activerende wordt ingezet om de spieren en het lichaam te activeren zodat er een goede prestatie geleverd wordt. Sportmassages zijn ook goed bij mensen die een fysiek beroep hebben.
  • Hot Stone massage. Er worden warme stenen op de reflexpunten gelegd. De warmte dringt diep door in het lichaam en lost pijnpunten op.
  • Reflexmassage. De bekendste is voetreflexmassage. Een voet wordt opgedeeld in punten welke in verbinding staan met organen in het lichaam. De punten worden gestimuleerd waardoor het betreffende orgaan wordt geactiveerd.
  • Thaise massage, een stevige massage die diep inwerkt op de spieren. Een activerende massage die ook de reflexpunten behandeld.
  • Klanschaalmassage. Die hoort eigenlijk niet in het rijtje thuis, maar is mijn favoriet. Ontspannend door trillingen die diep doorwerken in het lichaam.

Dit is maar een kleine greep uit alle massages die er zijn. Er zijn nog veel meer interessante massages die je verder helpen met herstel, blokkades en andere problemen.

Pijn is fijn

Een massage moet stevig zijn en pijn hoort daar bij! Dus niet! Een effectieve massage doet geen pijn. Er zijn uitzonderingen, de Thaise massage en tui-na massages bijvoorbeeld. De tui-na behandeld drukpunten. De masseur drukt op de drukpunten wat behoorlijk pijnlijk is. Blokkades die er zijn, worden daarmee opgeheven. Een half uur na de massage merk je dat je meer energie krijgt. Een massage doet pijn door behandeling van problemen. Je hebt pijn door ย de blokkades die behandeld worden. Heb je geen problemen, dan heb je ook geen pijn bij een massage. Troost je, iedereen heeft problemen. Dat is de reden dat de uitspraak ‘een massage moet pijn doen’ er is. Het grootste gedeelte van de soorten massages zijn niet pijnlijk!

Zin gekregen in een ontspannende massage? Kijk bij mijn klankschaalmassage of heb je meer interesse in eenย ontspanningsmassage?